Ar reikia šlifuoti Jesmonite gaminius?

Šlifavimas yra viena iš ilgiausiai trunkančių procedūrų, kuri ne visuomet atrodo labai patraukli menininkams. Šlifavimas – pakankamai intensyvus, daug laiko ir dar daugiau įvairaus šiurkštumo švitrinio popieriaus reikalaujantis darbas. Ar tikrai visuomet reikia šlifuoti iš Jesmonite pagamintus dalykus?

Vienareikšmiškai – NE. Jūs tikrai neprivalote kiekvieno gaminio šveisti švitriniu popieriumi. Žinoma, viskas priklauso nuo to, kokias dar papildomas medžiagas naudojate savo gaminiams. Pavyzdžiui, šiuo metu yra itin išpopuliarėjęs marmuro gabalėlių ir cemento kompozitas, kitaip dar vadinamas Terrazzo. Jei ir jūs nuspręsite dirbti su šia medžiaga, tuomet turite  žinoti, jog šlifavimas bus neišvengiamas. Terrazzo tiesiog reikalauja švitrinio popieriaus prisilietimo.

Tačiau, jei darbui pasirinksite spalvų derinimo, ombre ar marmuravimo technikas, tuomet galite būti ramūs, jog šlifavimo tikrai neprireiks. Žinoma, jei liejinys gaunasi labai aštrus ar nelygiu paviršiumi, tuomet švitrinio popieriaus pagalba tikrai sumažinsite visus netobulumus ir sušvelninsite aštrius kampus.

ar reikia šlifuoti Jesmonite gaminius
Šaltinis

Kodėl reikalingas Jesmonite gaminių šlifavimas?

Tam yra keletas priežasčių. Visų pirma, jei dirbate su terrazzo, jo paprasčiausiai nesimatys. Kuomet išimate gaminį iš formos, terrazzo gabalėliai būna pasislėpę po Jesmonite sluoksniu. Tokiu atveju, nušlifavę gaminio paviršių, jūs pašalinsite viršutinį Jesmonite sluoksnį, dengiantį terrazzo detales.  

Taigi, jei norite atskleisti ir parodyti visa terrazzo grožį, rekomenduojame būtinai naudoti šlifavimo metodą. Na, o jei jūsų gaminys yra pagamintis vien tik iš Jesmonite ir į liejimo formą papildomai nepilate jokių kitų medžiagų, tuomet šlifavimas tikrai nėra būtinas.

Jesmonite šlifavimas
Šaltinis

Jesmonite terrazzo šlifavimas
Šaltinis

Paviršiaus tekstūra

Šlifavimas gali suvienodinti skirtingas tekstūras. Naudodami didesnio grūdėtumo, šiurkštesnį švitrinį popierių, išgausite grubesnę paviršiaus tekstūrą. Na, o jei rinksitės mažesnio šiurkštumo švitrinį popierių, tuomet ir galutiniame rezultate turėsite švelnesnės ir lygesnės paviršiaus tekstūros gaminį. Taigi, rinkdamiesi skrirtingo šiurkštumo švitrinį popierių išgausite norimą rezultatą.

Jesmonite šlifavimo popierius
Šaltinis

Gaminio formos apdirbimas ir sulyginimas

Gaminio paviršiaus šlifavimo pagalba galima labai gražiai suvienodinti daikto formą, sušvelninti jos kraštus. Šlifuodami Jesmonite jūs po truputį pašalinsite šios medžiagos sluoksnius, kurie nėra reikalingi. Be to, kartais nutinka ir taip, jog pilant medžiagas į formą yra šiek tiek perpilama. Tokiu atveju galite drąsiai nušlifuoti sustingusios medžiagos perteklių.

Atkreipkite dėmesį, jog naudodami per daug jėgos ar per ilgai šlifuodami galite sugadinti gaminio paviršių. Visuomet rekomenduojame neskubėti ir šį darbą atlikti labai atidžiai. 

Labai dažnai nutinka taip, jog išėmus iš formos Jesmonite gaminį, šio kraštinės būna itin aštrios. Šį defektą lengvai panaikinsite nušlifuodami reikiamas gaminio vietas.